onsdag, oktober 16, 2013

Ogenomtänkta förändringar

Jahaja. Nu börjar vi se indikationer på att regeringens idé om att arbetslösa ska aktivitetsrapportera varje månad kanske inte var så genomtänkt. Arbetslösa, som ju redan har det dåligt ekonomiskt, riskerar att a-kassan uteblir eller blir försenad, både a-kassorna och Arbetsförmedlingen får mer att göra administrativt utan att resurser tillförts för ändamålet, och arbetssökande är oroliga för att man inte vet om man når upp till de odefinierade kriterierna för att man ska få sina pengar.

Systemet är egentligen feltänkt från början. Varje arbetssökandes situation är unik, och att försöka standardisera allt på det här viset skapar mer problem än det löser. Man får också effekten som framgår i artikeln, då en arbetslös säger att "han har sökt allt från kyrkovaktmästare- till fritidsledarjobb, oavsett om han har utbildning för jobbet eller inte." Här ser vi ett grundproblem i arbetsmarknaden idag. Företag drar sig för att annonsera ut arbeten för de vet att de får 400+ ansökningar, som kostar mycket tid och pengar att gå genom. Att hetsa folk att söka arbeten de inte är kvalificerade för bidrar ytterligare till detta. I slutändan kommer tillsättningarna att ta längre tid, folk med fel kompetens kommer att anställas och det kan bli ännu svårare för arbetsgivare att hitta folk för de vågar inte annonsera.

Regeringen har inget gott facit för sin arbetsmarknadspolitik, och det här systemet gör allt värre, inte bättre. Gör om, gör rätt!

1 kommentar:

Brorsan sa...

Men nu är det väl ändå så att det är generaldirektören på AF Claes Ohlsson som ligger bakom de nya direktiven, och inte regeringen.
Hursomhelst så är den helt befängd!
Skrev detta på AB om saken:

"Nej fy fan alltså. AF har blivit ALF, dvs Arbetslösförmedlingen. Ingen koll har de på arbetslösas behov heller. Känner flera som är arbetslösa och blir behandlade med total nonchalans av deras arbetsförmedlare. Det finns inga krav på arbetsförmedlarna, utan enbart på de sökanden, och hela upplägget är gjort så att de arbetslösa ska känna sig som odugliga myglare som försöker lura AF, medan arbetsförmedlarna inga skyldigheter har.
Betänk dessutom att det absolut inte finns några problem alls med att månatligen betala in a-kassaavgiften då man har arbete; men att denna kostnad ska vara en självförsäkring vid arbetslöshet för individen glöms snabbt.
På toppen av moset ser man riktigt framför sig arbetsförmedlarna sitta där och fila naglarna och gå hem runt 14:00 tiden, utan att någon intern granskning av dessa leder till något.
Bort med hela institutionen AF säger jag. Överlåt det åt facken att hjälpa arbetslösa hitta nya jobb inom den sektor som varje fack kan bäst. Sedan ska personen på a-kassa sluta att jagas som värsta kriminella, eller som socialbidragstagare, då de faktiskt har betalt sin arbetsförsäkring under den tid de varit anställda."