tisdag, november 03, 2009

Lägre lön bättre än ingen alls

Idag var det ett par artiklar i Aftonbladet där Centern och Niklas Wykman förespråkar lägre ingångslöner för unga som ska in på arbetsmarknaden. Ett vettigt förslag, tycker jag. En lägre lön är bättre än ingen alls, och man får den där livsviktiga arbetslivserfarenheten som man kan ta sig vidare in i arbetsmarknaden med. Givetvis är dock Vänstern emot detta. Deras förslag för att hjälpa arbetslösa unga är bland annat att skapa "bättre möjligheter att få fast jobb" (hur detta ska göras är oklart). Det är intressant att de kan vara så emot "lönedumpning" samtidigt som deras egna förslag gör att alla kommer att tjäna betydligt mindre på grund av höjda skatter.

Det är skönt att äntligen se några förslag på konkreta åtgärder mot ungdomsarbetslösheten som inte är rent fluff eller bara mera utbildning.

4 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Varför bara avstampsjobb för nya unga som ska in på arbetsmarknaden. Det kan väl även gälla riksdagsmän och EU-parlamentariker under deras första mandatperiod. 2/3 av lönen första mandatperioden. Tycker även Centern ska lägga det förslaget i EU-parlarmentet, att de som sitter sin första period får bara 2/3,medan de som är rutinerade i parlarmentet får hela lönen. Lika ska va lika för hela befolkningen, för centern vill väl inte vara ett diskriminerande parti ?

Bex sa...

Politikerlöner kan visserligen diskuteras, men har föga att göra med den här debatten. Det handlar om att hjälpa unga arbetslösa som ingen vill anställa att få in en fot i arbetsmarknaden. Inte att alla som är nya på sina jobb ska ha sänkt lön. Relevanta argument skulle kanske fungera bättre för att få fram din poäng i framtiden.

Brorsan sa...

Låter som en bra idé. När de ändå håller på tycker jag de dessutom kan sänka pensionsåldern med 5 år.

Anonym sa...

Det som glöms är ju att alla är i första hand en sak i det kapitalistiska systemet. Konsumenter. Om allt färre har allt lägre lön-vem ska köpa skitet som kapitalisternas fabriker spottar fram ur låglöneländerna?
Lägre ungdomslöner kan ge en väg in i arbete men kommer att åtföljas av lågre lön för alla på sikt. Tryck in några halvlönare på arbetsplatsen och se om hellönarna får plats sen.
GK