lördag, september 03, 2011

Välkommen Annie Lööf

Allt pekar på att Annie Lööf kommer att ta över ledarskapet över Centerpartiet. Jag kan inte påstå att jag har så bra koll på hennes åsikter, men en sak jag nyss såg var att hon vill göra fildelning för privat bruk laglig. Mycket bra, tycker jag och många andra som tillbringar mycket tid på Internet. Mindre bra tycker vissa andra.

Förutsägbart nog går kulturarbetarna nu till attack med klichéartade uttalanden som "Ska vi, utan tillstånd, kunna bygga oss hus på lantbrukares mark – om det sker för privat bruk?" Som vanligt blandas materiella tillgångar, som förbrukas när de används, ihop med digitala kopior. Hur många gånger den än upprepas, så kommer jämförelsen inte att vara korrekt.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: en olagligt kopierad låt eller liknande innebär inte automatiskt en förlorad intäkt. Rätt många gånger kan det handla om att prova på innan man köper, eller en produktion som inte längre distribueras och således inte går att få tag på annars. Notera också att det har visats att de som laddar ner illegalt också är de som konsumerar mest på den marknaden även på lagligt vis.

Tack vare Internet och nedladdning har kulturella verk potential att nå fler än någonsin tidigare, men kultursektorn verkar vägra att anpassa sig efter den moderna världen, och inför i stället kollektiva bestraffningar på folk i allmänhet, åtgärder som knappast kommer att skapa sympati för deras sak.

Jag får hålla ögonen på Centerns nya stjärna, och hoppas innerligt att hon håller hårt i sina åsikter och inför ett uppfriskande ungt perspektiv i en annars något stagnerande regering.

Läs också: Christian Engström

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om du vill att de i SVDs artikel ska tagga ner och hålla sej med adekvata argument, måste du nog göra detsamma själv, och komma med något nyare än de "argument" su kommer med nu. Jag tror inte kulturarbetare har något emot nedladdning, bara ILLEGAL nedladdning. Så de anpassar sej absolut efter den moderna värdlen. Det är bara pirater som ska anpassa sej efter lagstiftningen, sen är allt frid och fröjd. Och de kommer visst "skapa sympati" för sin sak. har du läst här: http://rickardsoderberg.se/wp/2011/09/oppet-brev-till-annie-loof/

Bex sa...

Intressant att du bara avfärdar mina argument utan att bemöta något av dem.