söndag, december 02, 2007

Cyniska Söndag: Barnarbete

I veckan kunde vi läsa och höra, tack SVTs Agenda och deras "grävande journalistik," om att barn plockar bomull åt H&M. Genast var det sedvanliga utrop om ve och fasa, och alla borde minsann sluta köpa deras produkter, då en leverantör till deras leverantör har ägnat sig åt denna fasansfulla metod.

Först och främst är man en naiv idiot om man tror att det är bara H&M som ägnar sig åt detta. Andra företag kanske har det längre bak i processen, och således svårare att upptäcka, men man kan nog räkna med att det förekommer på andra ställen också. Vore det inte för dylika producenter skulle de kläder vi köper nog kosta lite mer. Men det är inte därför jag skriver det här.

De mest högljudda mot barnarbete säger att vi genast borde bojkotta produkter som använder det, så att de stackars barnen kan gå i skola i stället och vara barn. Visst, för all del. Samtidigt kan väl George W. Bush gå omkring i Bagdads gator och distribuera tusenlappar åt de som fått livet förstört av kriget. Kort sagt, resonemanget att bara vi slutar köpa deras produkter så kan de sluta jobba och allt är frid och fröjd, är blåögt så det förslår.

Barnen jobbar inte för att jobben finns, de jobbar för att de måste. Deras familjer behöver pengar. Jobbade inte barnen med bomullsplockning skulle de i stället vända sig till andra inkomstmöjligheter, exempelvis prostitution. Samtidigt är det så att utan det som barnarbete producerar skulle de länder där det bedrivs genast få sämre ekonomisk status än vad de redan har.

Låt mig göra det klart att jag tycker att det är förjävligt att barn måste arbeta för löjligt lite lön bara för att överleva, men bojkott och förbud kommer knappast att göra saken bättre. Det är lite som att ta bort mat från svältdrabbade länder för att det kan innehålla pesticider. Man kanske menar väl, men i slutändan gör man bara saken ännu värre. I stället för att angripa barnarbetet i sig, måste man nog försöka åtgärda sjukdomen som orsakat det, nämligen det ekonomiska och politiska tillståndet i dem respektive länderna.

Fast det är mycket jobbigare.

Inga kommentarer: