onsdag, april 14, 2010

Ett vettigt förslag

Centerpartisten Johan Hedin skriver idag en debattartikel apropå försäljningen av lagliga narkotika som har ihjäl folk. Han framför ståndpunkten att en legalisering av cannabis skulle kunna stävja nätdrogernas framgång, då en laglig och relativ harmlös drog är att föredra framför en potentiellt dödlig sådan. Ett vettigt antagande, och inte minst värd en utredning så som han föreslår.

Jag undrar dock om detta får något större gehör inom den svenska politiken. Vårt lands narkotikapolitik är som bekant en moralmanisk betongklump utan förankring i verkligheten eller fakta, som snarare försvårar bekämpandet av farliga droger än hjälper det. Eftersom lagstiftningen är ett sånt trubbigt verktyg har vi förbud mot mer eller mindre ofarliga saker som cannabis och Ibogaine medan livsfarliga nya laboratoriepreparat lätt sipprar genom eftersom det tar sån tid att narkotikaklassa det. Det hjälper inte heller att debattmiljön är sån att toppolitikerna går i spinn så fort ämnet ens kommer på tal. Genom att föreslå såna saker som Hedin gör klassas man genast som "drogliberal" och viftas undan. Således sitter vi här med en åldrad ineffektiv lagstiftning medan folk dör.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tummen upp för dig!

Vet fler välutbildade som varvar ner med ett bloss ibland! Däribland jag tills lagens långa arm fick ett grepp om mig. Slutade tvärt utan några som helst besvär.

Starkt att du vågar stå för dessa åsiker!

Bex sa...

Nåja, nu har ju jag personligen aldrig "blossat", då tillfälle aldrig visat sig och jag känner egentligen inget större behov. Det är det principiella, att en lagstiftning som orsakar mer skada än nytta borde omvärderas, som jag står för. Sen finns det också en frihetlig aspekt i att folk borde få nyttja en substans som ändå har betydligt mindre skadeverkningar än cigaretter och alkohol om de så vill.

Anonym sa...

Tummen upp!

"moralmanisk betongklump"

Can I quote you ;)

Anonym sa...

Citera på min vän.. :)


Fred och kärlek!