torsdag, april 22, 2010

QED

Den animerade serien South Park är knappast ovan vid kontroverser. Nu på Aftonbladet (och mer utförligt på CNN) kan man läsa om seriens 200:e avsnitt, som (bland annat) handlar om profeten Muhammed. Jag såg avsnittet i fråga härom dagen (tack, Basse!) och kan bara förundras över hur träffande deras satir är. I avsnittet får man "se" Muhammed iförd en maskotdräkt (don't ask). Det är alltså omöjligt att se någon egentlig del av honom eller om det verkligen är profeten överhuvudtaget. Deras poäng om "var går gränsen" visar sig i all sin tydlighet i och med reaktionerna.

Avsnittet är egentligen en uppföljning av tidigare avsnitt där de kom fram till att terroristhot inte borde få hindra yttrandefriheten. De gjorde en stor affär av rättigheten att driva med Muhammed precis som de gör med alla andra religiösa figurer. I slutändan fick de ändå inte visa profeten på grund av Comedy Central, men deras ställningstagande var klart. 200:e avsnittet var alltså den logiska fortsättningen som ställde frågan på sin spets: Vad är okej att visa? Och kanske än viktigare: Varför ska såna godtyckliga saker få bestämmas av hot från extremister?

Det hela blir ännu mer intressant när man går längre in i seriens ungdom. I mycket tidigare avsnitt har redan Muhammed avbildats i all sin tydlighet (och med eldsuperkrafter!) när han och andra religiösa figurer i superhjältegruppen "Super Best Friends" slogs mot magikern David Blaine. Skillnaden då var att det var innan WTC-attackerna, Lars Vilks rondellhundar med mera. Det var alltså okej då, men genom terrorism har det plötsligt blivit tabu.

Jag personligen applåderar Stone och Parker för deras försök att återta rätten att få driva med allt på lika villkor. Det omtalade avsnittet slutade i en cliffhanger, och jag ser fram emot att se hur det slutar.

Inga kommentarer: