söndag, mars 30, 2008

Cyniska Söndag Återuppstår

Det krävs nästan något så fasansfullt ondsint som sommartid för att få Cyniska Söndag att häva sitt förruttnade lik från graven, åtminstone tillfälligt tills någon blåser skallen av den med hagelgevär (det märks att jag spelat rätt mycket Resident Evil på sistone...).

Anledningen bakom mitt yrvakna förakt är miljömupparnas senaste påhitt som ägde rum igår: Earth Hour. Det var tydligen meningen att städer runt om i världen och dess folk skulle släcka ljusen mellan åtta och nio på lördagkvällen. Syftet var visst "en kraftfull symbolhandling som visar att vi kan åstadkomma stora förändringar genom relativt små gemensamma medel."

Symbol? För vadå? För mig är det mest en symbol som säger att folk tycker om att delta i dylika gimmickar för att senare känna att de faktiskt gjort något som gynnar miljön. Hur många kommer egentligen att påverkas av det här? Kommer folk i gemen att börja tänka "jag kanske borde ha det nersläckt hemma mer"? Knappast. Folk behöver ju ljus för att kunna göra saker. Tänk om WWF spenderat lika mycket pengar för att marknadsföra exempelvis lågenergilampor istället, och faktiskt gjort någon nytta?

Hur mycket av energiåtgången går egentligen till upplysning nuförtiden, förresten? Det kan inte vara en särkskilt hög andel jämfört med datorer, mulitmediaapparater och så förstås uppvärmning. Det hade förmodligen gett större energibesparing med "sänk värmen och ta på dig en kofta hemma"-timmen, fast det hade väl inte haft samma genomslag.

Roligast av allt var att evenemanget tydligen avslutades med fyrverkerier på vissa håll. Hur mycket skräp slungade det ut i naturen?

I Sverige var det lyckligtvis nästan ingen som deltog i det här hjärnrunket, förutom kungahuset, där de släckte ner utebelysningen på slottet. Wow. Nu slapp vi en massa utsläpp från våra smutsiga kärnkraftverk!

*host*

4 kommentarer:

Bearwalk sa...

I Sverige hade vi ett vettigare projekt härom året. Det var något ungdomsprogram på teve som uppmanade alla tittare att under programmets gång stänga av alla el-slukande saker i hemmet som egentligen inte behövde vara på.

På elverken lär man ha noterat ett märkbart dipp i landets energiförbrukning under den timmen. Tankvärt. Jag önskar bara att jag hade någon källa så jag kunde kolla upp mer noggrannt att det stämmer, så det inte är någon tillrättalagd halvsanning.

Basse sa...

Det är väl så att energiförbrukningen är som högst just när man slår på en apparat? I så fall är det ju dumt att slå på och av saker, iallafall med alltför korta intervaller.

Bex sa...

Om inget annat så sliter det på apparaterna att slå på och av hela tiden, särskilt glödlampor. Det leder förstås till mer skadliga ämnen i naturen. (Då det av någon anledning nästan aldrig finns något ställe att slänga glödlampor i miljöstationer. Hur många personer går egentligen till tippen med dem i stället för att bara slänga dem i hushållssoporna?)

Bearwalk sa...

Det vore intressant att se någon studie som mäter just hur länge en glödlampa/teve/dator måste vara avslagen för att det ska spara energi jämfört med att lämna den påslagen.

Jag tror f ö att vi skulle se färre ständigt påslagna datorer om det var lika snabbt och enkelt att slå på/av dem som teveapparater. Som det är nu så är det ju en rejäl tidsinvestering att vänta på att en dator ska komma igång och att ens arbeten på den ska laddas/öppnas precis där man var senast.