torsdag, september 11, 2008

Big Bang - fast liten

Just nu pågår, som få nog har ungått att läsa om, avancerade experiment på gränsen mellan Frankrike och Schweiz som går ut på att kasta små saker jättefort mot små saker som kastas jättefort åt motsatt håll. I princip. Naturligtvis pratar jag om CERN:s nya partikelaccelerator som nyligen sattes igång. Med den 27 km långa och 38.000 ton tung maskinen hoppas fysikerna kunna studera hur omständigheterna var kring universums födelse, Big Bang. Med lite tur så kan apparaten ge ledtrådar som kan hjälpa oss att komma lite närmare sanningen om hur vår verklighet egentligen fungerar.

Maskinen fungerar så att den med starka magnetfält (9300 supermagneter) slungar atomiska partiklar, främst blykärnor och protoner, med otroligt hög fart genom den ringformade tunneln. När dessa sedan får möta partikelströmmar som går åt motsatt håll kolliderar dem och faller sönder till beståndsdelar, som fysikerna hoppas kunna detektera. Detta ska förhoppningsvis motsvara omständigheterna vid en miljarddels sekund efter Big Bang. Vissa frågor som man hoppas få svar på är, förutom vad som hände i Big Bang, hur gravitationen fungerar, varför det finns ett överskott av materia jämfört med antimateria i universum, vad vår verklighet egentligen består av, om det verkligen finns extra dimensioner, och annat. (Enligt den officiella hemsidan.)

Man kan tycka att detta vore spännande nog i sig, men det där med vetenskap är lite halvtråkigt verkar medierna tycka. Därför har det cirkulerat prat om att maskinen skulle skapa svarta hål som skulle sluka hela jorden. Nu är jag ingen fysiker, men med endast lite kunskaper om fysik och lite kollande runt på nätet kan jag se att sådana spekulationer är tämligen absurda; även om små svarta hål skulle bildas (vilket inte är så sannolikt i sig) skulle de vara alldeles för små för att vara stabila eller ha någon relevant gravitationskraft, och skulle antagligen genast kollapsa igen. Lättdementerade rykten, alltså. Ändå kunde de, i likhet med så många andra vetenskapliga felaktigheter, fritt florera i medierna (det där med "research" är inget som journalister behöver besvära sig med). Det har gått till den grad att det börjat skrämma barn, vilket iofs ger något mer att skriva om nu när de inte kan sprida svarthålshysteri längre. (Sen kan man fråga sig vad det är för föräldrar och lärare som i stället för att kolla fakta på nätet och pratar med barnen blogg-gnäller om hur oroliga deras barn är...)

Personligen ser jag fram emot att se om de får några intressanta resultat. Jag har som sagt endast grundläggande kunskaper i kvantfysik, men tycker ändå att det är väldigt spännande att höra teorierna om livet, universum och allting. Sen är det förstås möjligt att det här bara är ett slöseri på över 30 miljarder kronor, men så är det ju med vetenskapen.


Obs: De som inte är bekanta med Unspeakable Vault begriper antaglien inte den här strippen, men det struntar jag i.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Svarthålshysterin känns ungefär lika befogad som att vara rädd för att en yxa plötsligt ska få ben och springa runt och halshugga folk.

Bex sa...

Man kan visst bli paranoid för det mesta, till och med regnbågar. Det finns få saker som är lika bra på att skapa obefogad rädsla som okunskap.

Bearwalk sa...

Reeeegnbåge...

För den som vill hålla sig ajour med hur det går med experimentet finns det hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com.

Anonym sa...

"Now, it's happening now."

Förr i tiden hände det bara i framtiden.