onsdag, september 24, 2008

Retrospel, fast nytt

De av oss som växte upp med TV-spel på 80-talet har ofta härliga minnen av Nintendos 8-bitskonsoll, NES, som hade en stor drös med spel som många av oss fortfarande spelar än idag. En serie som sticker ut i minnet är Mega Man, en serie som präglades av härlig spelkänsla och med tekniken lysande musik. Därför är det inget underligt att retrofans världen över blev glada över nyheten att Capcom skulle släppa ett helt nytt Mega Man spel, Mega Man 9, med spelstil och grafik som perfekt emulerar den gamla NES:en. Spelet släpps till alla nya konsollers nedladdningstjänster. (Naturligtvis måste vi i Europa vänta aningen längre som vanligt, men det har lovats att det ska släppas inom ungefär samma tidsram.)

För att ge spelet ännu mer kultstatus, gjordes det en "officiell boxart" som en referens till de gamla spelens (amerikanska) förpackningar, som var oftast rätt så missvisande och rent av fula. Capcom har dessutom lagt in de små "buggar" som brukar förekomma i NES-spelen, allt för att ge den riktiga känslan. (Detta kan man stänga av om man vill, men vem vill det?)


Just det. Det är precis så Mega Man ser ut!

Enligt recensionen ska det här spelet vara svårt, till och med med dem gamla spelens mått mätt. Det kan behövas i denna tid av checkpoints varannan minut och regenererande hälsa; en hälsning till tiden då spel faktiskt var utmanande. Hör ni det, ungjävlar?! *Viftar med käppen i luften*

...Förlåt, kom visst av mig lite där. Man blir lätt lite nostalgisk över sånt här, i synnerhet när man hör det underbart 8-bitiga soundtracket till spelet. Och kollar på dem nya robotbossarna. (En KVINNLIG boss?! Nymodigheter!)Who needs HD-graphics, anyway?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en kul idé (komplett med gräsligt USA-omslag), men jag hade varit mer entusiastisk om inte originalserien hade tjatat ut konceptet fullständigt. Nu blir det bara mer av samma vara som jag tröttnade på redan när det begav sig.

Splash Woman känns överdrivet politiskt korrekt och sexistisk på samma gång. Å ena sidan: De är fucking robotar. Utan könsorgan, utan hormoner. Deras beteende beror på programmering, inte gener. Å andra sidan: En av åtta? I ett spel av nio? Kan inte kvinnor bättre än så?

Men det är fortfarande en kul idé. Och den känns särskilt lämplig just för Mega Man.

Bex sa...

Smaken är väl olika, antar jag. Jag har spelat genom 1-8, vissa av dem flera gånger, och gör det gärna några gånger till, så för mig går det alldeles utmärkt med en till.

Vad gäller robotkön: det har ju genom nästan alla spelen funnits en "kvinnlig" robot i Mega Mans syster Roll. Antagligen är det så i den verkligheten att robotar modelleras efter män eller kvinnor beroende på deras tänkta funktion. Sen kan man tänka sig att Dr. Wily är rätt så sexistisk själv i sitt val av robotar som ska bekämpa Mega Man, men efter så här många spel börjar det väl bli ont om alternativ... :)