fredag, oktober 19, 2007

Censurhelvete

Företaget Rockstar producerade nyligen spelet Manhunt 2 till PS2 och Wii, en psykologisk thriller som utmärker sig med att vara extremt ohyggligt våldsam och blodig. Den var faktist så våldsam att den totalförbjöds i England, och fick en AO-märkning i USA, vilket i princip betyder försäljningsmässig död för ett spel. Rockstar gjorde några ändringar i spelets design, där de främst gjorde "mordscenerna" så suddiga att det knappt gick att se vad som pågick. Detta räckte för att sänka det till M-märkning i USA.

Men det räckte inte för Englands censurer. De ansåg att spelet fortfarande var för hemskt för att kunna släppas. Detta innebär i förlängningen att, eftersom England är Europas största spelmarknad, spelet förmodligen inte kommer att släppas här förrän Rockstar har lyckats överklaga beslutet. Detta är synnerligen ironiskt då spelet hade kunnat släppas här (samt i många andra länder) i sitt ursprungliga skick. Nu kanske vi inte får spelet alls, eftersom Englands censurmyndigheter anser att de bara måste skydda sina invånare från denna fasansfulla tidsfördriv. Att de sen tillåter filmer som Saw och dess uppföljare utan problem belyser bara deras egna hyckleri.

Skulle jag köpa spelet? Kanske, beror på om det visade sig vara bra. Det är inte poängen. Jag hoppades verkligen att vi kommit förbi denna paranoia över våldsamma TV-spel, och att myndigheter inte skulle känna sig tvingade att skydda folk från sig själva. Vissa länder verkar dock fortfarande ha en bit att gå.

Inga kommentarer: