onsdag, oktober 17, 2007

Äkta mat?

Tydligen blir vi alla dagligen lurade av matindustrins lögner. En ny bok har nämligen kommit med chockerande avslöjanden som att frysta kåldolmar faktiskt inte haft exakt samma recept i 80 år samt att pistageglass faktiskt inte är naturligt grön (utan är färgad med spenatextrakt).

Och jag som trodde att alla matförpackningar var exakt korrekta och tillförlitliga! (sarkasm)

Alltså, behöver vi verkligen en bok att tala om för oss att "Tryffelolja" faktiskt inte innehåller tryffel, eller att industrierna tillsätter förskönande tillsatser till maten? Har folk verkligen blivit blinda får som tror på allt industrierna och reklam säger?

Fler "avslöjanden":

- Balsamvinäger innehåller färgämne, åtminstone om man inte är beredd att betala 700 spänn för det. Flämt!

- "Färskpressad" apelsinjuice är faktiskt inte pressad direkt innan det lämnar fabriken. Tillsatser har det också, vilket kanske förklarar att det håller löjligt länge. Chockerande!

- "Citronpeppar" är inte en naturlig krydda. Nämen vad säger du?! Upprörande!

Så här är det: antingen kommer maten att vara bearbetad och innehålla tillsatser, eller så kommer det att vara dyrare och ha sämre hållbarhet (vilket i längden skulle påverka folks och landets ekonomi ganska så drastiskt). Färdigmaten du köper är inte, trots fina ord på förpackningen, precis som hemlagat. Utländska exotiska kryddor och såser är förmodligen inte autentiska. Det finns en innehållsförteckning om du verkligen måste veta vad din mat innehåller. Vi behöver inte den här viktigpetterns bok, men jag fruktar att folk kommer att köpa den ändå.

3 kommentarer:

Bearwalk sa...

Rubriken hade lika gärna kunnat vara "Vuxen karl upptäcker till sin bestörtning att livsmedel har innehållsförteckningar!"

Och den där ska vara redaktionschef på SvD??

Mannen kritiserar att mat görs hållbar så att vi kan storhandla för nån vecka framåt. Förespråkar han då motsatsen, att vi ska åka flera vändor än nödvändigt till affären med avgasspyende bilar? Klimatbov!

Kalla "socker" för "konserveringsmedel" eller "idealmjöl" för "förtjockningsmedel" så får han stora nippran och måste "upplysa" världen. Han låter som en typisk person som gladeligen skulle signera namninsamlingar för att förbjuda divätehydroxid.

Bex sa...

(Psst, du menar nog "divätemonoxid," eller bara "diväteoxid." "Divätehydroxid" skulle innebära den lite omöjliga strukturen H2OH.)

Otherwise, spot on, good chap!

Bearwalk sa...

Jo, jag kom just på det...