fredag, oktober 17, 2008

More bad science

I Barometern idag fanns ytterligare ett steg i deras kamp att rädda oss från The Evil Megacorporations (TM), den här gången om mattillsatsen glutamat. Glutamat är en smakförhöjande substans som återfinns i många varor som folk äter varje dag, och som flera gånger sen 50-talet validerats som en ofarlig tillsats.

Tack och lov har vi Barometern, som lyckats gräva fram en professor från Lund som bestämt hävdar att glutamat är livsfarligt och minsann borde förbjudas omedelbart, fast det händer inte eftersom livsmedelsverket (och andra länders motsvarande myndigheter, verkar det som) "sitter i knät på livsmedelsindustrin" . Hon åberopar studier som visat att glutamat kan slå ut nervsystemet i möss. Hon nämner förstås inte att sådana studier har använt glutamatmängder som är minst 10 gånger vad vi får i oss från livsmedeln, och således inte har så värst mycket med verkligheten att göra.

Professorn visar här det klassiska larmrapportsmönstret: hon struntar helt i vetenskapens osäkra natur och konstaterar sin egen ståndpunkt som fakta, kryddat med lite myndighetsförakt. Hon vet att det här är farligt, och hon skulle säkert kunna bevisa det om hon bara fick lite mer anslag...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och jag som trodde att de äntligen hade rest sig över kvällstidningsnivå. Nästa artikel: "Grönsaker gödslas med koskit"?

Thomas sa...

Men faktum är ju att Glutamat är skadligt. Låt vara att de inte lyckats bevisa skadlighet utan att använda stora mängder än, men man kan ju undra varför de ska peta i den där skiten. Livsmedel utan glutamat kan vara smakrika ändå. Bort med sån där skit, tycker jag. Livsmedelsbranschen försvarar sig med att kunderna vill ha det - skitsnack!

Bex sa...

Mycket är farligt i mat. Kolesterol är farligt. Salt är farligt. Vatten är farligt. Kanske inte i de mängder vi vanligtvis får i oss, men farligt är det, fast det är "naturligt". För att inte tala om alla bakterier som skördade liv förr. Botulism någon?

Faktum är att konsumenterna faktiskt vill ha det, fast kanske inte uttryckligen. Konsumenter vill ha varor som är fett-/sockersnåla, håller länge, inte kostar så mycket och smakar hyfsat. För att få alla dessa faktorer måste tillsatser finnas med. Detta är marknaden som konsumenterna skapat. Vill folk inte ha det så köper de det inte, helt enkelt.

Glutamat är inte bevisat farligt i dem mängder som vi får i oss via mat. Om konsumenterna väljer bort det finns det stor risk att det bara ersätts med någon annan, antagligen mycket mindre beprövad, tillsats. Bland annat därför anser jag att "larmrapporter" som denna inte hör hemma i seriös journalistik.