måndag, november 26, 2007

Cyniska... Måndag?

Det blev ingen Cyniska Söndag denna vecka, på grund av brist på ork, tid och material. Jag kände dock för att kompensera för detta när jag såg den stora nyheten idag om att Polisen gör teleövervakningar utan domstolsbeslut. Medierna verkar tycka att det är himla upprörande att poliser kan kolla hos ens teleoperatör vilka nummer man ringt till. Detta verkar medierna också likställa med att avlyssna ens telefon.

När såna här "nyheter" dyker upp får man ganska snabbt känsla av nyhetstorka. Jag tror faktiskt att de allra flesta inser att vilka nummer man ringer till från sin telefon inte är en särskilt välbevakad uppgift. Att sen jämföra det med direkt avlyssning är mer absurt än en burk tomatpuré iförd pyjamas som råkar blåsa förbi i vinden.

Att lyssna av ens telefonkonversationer är integritetskränkande, och ska kräva domstolsbeslut. Att kolla vilka man ringt till senaste tiden kan väl knappast vara mer än småbesvärande.

Inte undra på att polisen har svårt med den organiserade brottsligheten om folk blir upprörda över sånt här...

2 kommentarer:

Bearwalk sa...

På andra sidan Östersjön skulle en sådan integritetskränkning kunna betyda skillnaden mellan liv och död. Om Vitrysslands KGB fick veta att Ivan haft regelbundna samtal med demokratirörelsen skulle han kunna "försvinna" över en natt.

Bex sa...

Ser inte relevansen. En korrupt regim har föga intresse för personlig integritet i vilket fall, och använder sig gärna av både avlyssning och koll av uppringda nummer. Det här handlar om metoder i vårt land. Börjar oskydligt folk att råka illa ut för att polisen kollar vilka nummer vi ringt till har vi nog ändå större problem att bry oss om.