onsdag, november 07, 2007

Misstänkta rapporter

Jag blir alltid lika misstänksam varje gång det offentliggörs en ny undersökning där resultaten är kraftigt förenklade. Den senaste i raden är rapporten om att "Nio av tio föräldrar tycker att skolan är bra".

Innan jag säger något annat kan jag nämna att titeln på artikeln ovan är rätt missvisande, då det är 9 av 10 som tycker att de egna barnens skola fungerar bra. Bara 6 av 10 tycker att svenska skolan i allmänhet fungerar bra. Redan här borde varningsklockor ringa.

För det första: varför fråga föräldrar om en sån här sak? Föräldrar har som bäst ett ytligt insyn i hur deras barns skolor fungerar. Dessutom kommer man knappast att få en objektiv bedömning, då föräldrar naturligtvis i dem flesta fall kommer att mentalt försköna barnens egna skola, då vilken skola de går på är en aspekt av barnen själva. Detta synliggörs i den stora skillnaden mellan "egna barnens skola" och "svenska skolan i allmänhet."

För det andra: i pressmeddelandet sägs inget om att det bara var 31% som tyckte att egna barnens skola fungerade "mycket bra" och 56% svarade "ganska bra". Det hela blev förenklat till bara "bra." En petitess, kanske, men man ser hur de lagt fokus.

För det tredje kan man jämföra dessa 9 av 10 nöjda föräldrarna med att ca 24% av elever inte får fullständiga betyg i grundskolan (pdf). Man undrar genast om föräldrarna hade varit lika positiva till skolan om man haft betyg, och således faktiskt sett vad barnen lär sig, längre ner i årskurserna. Som det är nu är det bara föräldrar med barn i årskurs 8-9 som med facit i hand kan säga hur deras skola har fungerat. Samtidigt ville bara 56% enligt undersökningen ha betyg tidigare. De kanske vill behålla skygglapparna på ett tag till.

Man kan egentligen undra vad undersökningen skulle vara bra för överhuvudtaget, förutom för att få livsviktiga svar som att nästan alla föräldrar tycker att självförtroende och "goda kunskaper i viktiga ämnen" är viktigt för barnen. En cynisk person skulle kanske säga att det hela bara var för att skönmåla skolan i stället för att erkänna att det finns problem och försöka lösa dem. Men idag är inte ens söndag, så något sådant skulle jag inte få för mig att säga.

(Hela rapporten som pdf finns här.)

1 kommentar:

Björn sa...

Liknande TT-nyhet idag: "2 av 3 rektorer negativa till universitetsrankning".

Klart som attan att de inte vill att Leijonborg ska mäta huruvida de gör ett bra jobb för sina studenter! De har uppenbarligen inget förtroende för att deras egna lärosäten ska komma högt i rankningen. Att så många som 2 av 3 tycker detta borde snarare vara ett tecken på att rankningen behövs!