söndag, maj 18, 2008

Cyniska Söndag: Syndabockar

Alla tider har sina syndabockar som folk kan skylla diverse illdåd på. Förr i världen var det djävulen, för ett par årtionden sen var det våldsamma filmer, och dem senaste åren har det varit våldsamma TV-spel. Lanseringen av det superuppmärksammade GTA4 har nu återigen fått förbudsmupparna att vakna till och kräva att våldsamma TV-spel stoppas.

Jag ämnar inte såga sönder artikeln, för det har Johanna redan gjort på ett utmärkt sätt. Det här är ändå bara det senaste ledet i en långtgående trend, med amerikanske advokatkuku Jack Thompson i spetsen. Det är en tankeskola som har det kollektiva intellektet av en säck full med hammare och som alltid använder i princip samma argument: Unga våldsverkare spelade våldsamma TV-spel, därför måste våldsamma TV-spel vara orsaken bakom våldet.

Att översimplifiera komplicerade psykologiska problem till en enda underliggande orsak är ungefär som att säga att den globala uppvärmningen är enbart på grund av kofjärtar. Det finns inget som säger att unga killar som löper amok med automatvapen inte skulle göra så även utan närvaron av spel. Och att likställa Counter Strike med en "mordsimulator" torde innebära att jag kan skippa körövningarna och bara spela Gran Turismo för att ta körkort.

Det finns förstås många fler offer för syndabockism (den korrekta vetenskapliga termen är förstås Skyllaifrånsigus Idioticus), som tidigare nämnda våldsfilmer, porrfilm (som naturligtvis orsakar våldtäkter hos minderåriga; bristande uppfostran kan ju omöjligt ha haft något med saken att göra), det politiska block som är motsatt sitt eget, samt homosexualitet (som förstör den civiliserade världen i största allmänhet). Det är bara att våldsamma TV-spel är det som är trendigast att anklaga just nu, och har den enklaste lösningen: förbjud hela skiten! Det är synd att dessa tjattrande spånhjärnor inte kan ägna sin energi åt att bekämpa dem riktiga problemen i dagens samhälle i stället för att ta fokus därifrån, men det skulle ju kräva tankeverksamhet.

Inga kommentarer: