söndag, maj 25, 2008

Melodifestival del sist på riktigt

Så var hela Schlagershabraket slut, och det är med stor förnöjelse att jag kan säga: "Vad var det jag sa?" Ända sedan den här skräplåten utsågs av Svenska juryn (folkets val my ass) har jag sagt att vi inte kommer att ha en chans med en sån formelskriven, intetsägande och totalt uttjatad dänga. Nu har det dessutom visat sig att jag hade ännu mer rätt än jag trodde, för det var visst juryröster som såg till att hon kom till final överhuvudtaget. Hon var egentligen tolva i torsdags. Jag säger det ännu en gång: avskaffa allt juryhelvete. Allt det gör är att skapa artificiella resultat som inte alls motsvarar vad folk tycker om. (Fast det verkar fortfarande finnas de som tycker motsatsen, men jag tackar mig som vanligt för dylika kulturelitistiska muppar, som gång på gång visar genom sitt "experttyckande" att de har absolut noll koll på vad som går hem.)

Viss smolk i glädjebägaren är det förstås att jag kände absolut ingenting för vinnarlåten. Jag missunnar inte Ryssland vinsten, för de har haft väldigt många bra låtar genom åren utan att få utdelning för det, men det är synd att de inte kunde vinna med en låt som faktiskt (enligt mitt tycke) var bra. Enda trösten är att den var bättre än Ukraina och Grekland, tvåan och trean respektivt. Poängutdelningen var f ö ganska underhållande att se på. Kompisröstandet var där på hög nivå som vanligt: Portugal/Spanien/Andorra, Grekland/Cypern (fast i år kunde inte Grekland ge 12:an till Cypern som åkte ut i semin), före detta Sovjetstaterna, Irland/England, och låt oss naturligtvis inte glömma den gymnasiegrabbfest som är Norden. I år tyckte dock till och med våra grannländer att Sveriges låt var skräp. Den enda tolvan som Sverige kunde glädja sig åt var från Malta av alla länder. Måste vara en jävla massa svenska turister där eller nåt.

Resultatet då. Som sagt är jag inte överförtjust i dem låtarna som hamnade i topp. Vår (jag, fästmön och två kompisar) poängsättning resulterade i följande topplista:

1. Turkiet
2. Frankrike
3. Portugal & Kroatien
5. Boznien-Herzogovina & Azerbadjan
7. Finland

Inte så mycket att orda om som jag inte redan sagt, förutom att Frankrike var hade en helt underbar låt. Jag önskar innerligt att "The Big Four" skulle fatta att det här med att inte behöva kvala bara är nackdel för dem. Om folk inte hör låten innan finalen kommer de inte hinna fastna för den, och således går det som det går för dessa länder år efter år. Jag är glad däremot att Lettlands pirater kom så högt som 12:e plats. Det här var ännu en sån låt som kulturmupparna inte "kunde fatta" att folk röstar på, men precis som med Tanzen! för ett par år sen är det helt enkelt en rolig låt som gör folk glada. Att kvalitén är lite sisådär är ovidkommande i sammanhanget. Fästmön hade samma relation till Spaniens bidrag. Det var synd att inte Finland kom högre än det gjorde, men det hade jag också förutspått. Jag var bara glad att de ens kom till final.

Hursomhelst, nu är cirkusen slut för den här gången. Det är Moskva som gäller nästa år. Vi ses då, my fellow Schlagerfjollor!

6 kommentarer:

Niclas sa...

Mycket bra skrivet, kan bara hålla med.

Jones sa...

Kunde inte sagt det bättre själv.
Tyckte att Tellier skulle ha vunnit.

Susanna sa...

"...and the four male dancers (three Swedish, one English) hired by the Maltasong Board specifically for this year's Eurovision Song Contest."

Kooonstigt att vi fick en 12:a av dom? Inte. :)

Annars kan jag bara hålla med.

Anonym sa...

Det är synd att tävlingen inte längre handlar om vem som har ett bra bidrag. Om man ser på röstningen så gynnade de flesta sina grannländer och så Ryssland av politiska skäl. Det kändes som om landens bidrag inte längre spelade någon roll.

Som aftonbladet skriver "Nordiska grannländerna svek Charlotte, Vad var det som hände?". Må vara norden röstade på varandra i mindre skala, men det skulle inte ha hjälp så mycket när det kändes som hela östblocket gaddat ihop sig. Det känns som om tävlingen inte längre handlar om musik, tyvärr.

Bex sa...

"Mindre skala"? Samtliga nordiska tolvor var till andra nordiska länder, så försök inte att påstå att vi på något sätt skulle vara bättre än östländerna när det gäller kompisröster. Ryssland fick sammalagt 6 tolvor av grannländer, vilket motsvarar 72 poäng. De vann med 272 poäng, och hade inte kommit i närheten av det om det inte var för att i princip ALLA länder gav dem höga siffror.

Det är väldigt lätt att skylla på kompisröster när en låt man inte tycker om vinner, men faktum är att Rysslands artist är världskänd och var uppenbarligen omtyckt av många. Lordi bevisade för två år sen att det inte spelar någon roll hur många kompisländer man har om man har en låt som tilltalar många.

Anonym sa...

vi snackar alltid om kompisröster men balkanländerna hatar ju varandra, de slaktade varandra bara några år sedan, georgien,azerbadjan,armenien är likadant o ryssen stängde av gasen till ukraina. det är väl så att folk i dessa länder gillar en viss typ av musik de har samma kultur och de hör varandras radio-tv mm det är väl därför de kanske ger en röst som vi felaktigt kallar kompisröst. speltoppen, vi ligger alltid i topp där men hur många georgier satsar på nätet? hur dumma kan vi vara. ljudet, vi skickar alltid skvalpop/dansband med utslätad ljudbild, hero var bra men lyssnar du i georgien har du knappast hemmabio utan en skruttig tv, då låter det bättre med stark sång med känslor och lite mer tryck i ljudet, perelli hördes knappt i mina jbl hur är det då i en by i östeuropa med 20 personer i rummet? jo den passerade obemärkt vilket också syntes i röstprotokollet stark,enkel sång bla norge fick mycket poäng