lördag, maj 17, 2008

Grattis, Norge!

Idag är det 17 maj, vilket som många vet är Norges nationaldag. Det är kul att se ett folk som faktiskt vet hur man firar en nationaldag, för här i Sverige finns det inte så många. Vi har visserligen gått ett steg i rätt riktning genom att göra det till en röd dag, men det är fortfarande något som nästan firas i smyg, som om man är rädd för att göra för mycket väsen av sig. För någon som jag som växte upp med USA:s 4:e juli-firande är detta en ganska märklig företeelse.

Nationaldagen är för mig en dag då alla i landet kan fira sin gemenskap och samhörighet, varesig de är infödda eller nyligen inflyttade. Det finns förstås nationalistiska krafter som gärna försöker förvrida det till något betydligt fulare, men det borde inte hindra oss andra från att fira det på "rätt" sätt.

Jag medger att jag själv inte varit någon direkt festprisse när det kommer till vår nationaldag, men något borde man kunna hitta på. En grillfest kanske? Man måste i alla fall börja någonstans...

3 kommentarer:

Nordmann sa...

Takk skal du ha. Håper det blir nei til Lisboa-traktaten i Irland.

stig hasselgård sa...

Tack så mycket! Det är en härlig dag! Jag håller helt med, 17 maj firar vi för att Norge är ett härligt land! Det kvittar om du har bott i Norge 1 år, eller 100 år. Vi firar Norge för att vi är stolte av landet vårt. Det ska ni svenskar också göra. Låt inte några nationalister "ta över" nationaldagen, men var stolta över att du bor i ett land som Sverige. Var stolt över allt det vackra som finns i detta land.
Hälsnigar: En normann i Skåne!

Anonym sa...

Jaa, vi har mycke att lära från våra kära grannar (normännen)! Men själv om "17 mai" (Norges nationaldag) är jättekul, tycker jag INTE att vi svenskar ska göra Sveriges nationaldag till en billig kopia av 17 maj i Norge, 4 juli in USA eller hur dom firar sina nationaldagar i andra länder. NEJ, LÅT OSS FIRA SVERIGE 6. JUNI PÅ SVENSK SÄTT MED PICKNICK, CHAMPAIGN OCH JORDGUBBAR. OCH ETT OCH ANNAT FLAGG KANSKE.